Tænk før du køber brugt på nettet

Det er populært at købe brugt, hvad enten det er børnetøj, møbler eller antikviteter. Nettet er et ideelt sted at gå på opdagelse, hvis du skal finde lige præcis de ting, du søger. Men der er samtidig grund til at være skeptisk. For varen kan i bogstaveligste forstand være lige lovlig billig. Dels risikerer du at blive snydt, og du modtager måske aldrig din vare, dels risikerer du at købe hælervarer – og dermed holder du tyvene i gang, så de kan begå det næste indbrud.

I denne video, fortæller Linda og Henrik om at have være udsat for indbrud:
Når du klikker på videoen, vil du blive ledt til en ekstern side, hvor stop e-hæleri ikke længere er ansvarlig for dine data.

10 gode råd, der gør det sikkert at handle brugt på nettet.

  • Brug din sunde fornuft - når noget lyder for godt til at være sandt, er der som regel også tilfældet. Hvilken type person er sælger? Forsøger han/hun at sløre sin identitet? Hvor villig er han/hun til at svare på spørgsmål om sig selv og varen? Hvor har han/hun varen fra? Slå sælgerens oplysninger op på internettet og undersøg, om navn, adresse, e-mail m.m. stemmer overens.

 

  • Er prisen på varen realistisk? Vurder varens pris i forhold til mærke og kvalitet. 

 

  • Forlang at se varen i virkeligheden inden du køber den. Bed alternativt om nogle billeder af varen, som ikke er hentet fra nettet, så du kan bedømme varens stand. 

 

  • Afhent altid varen på sælgerens bopæl. Det er en dårlig idé at få varen sendt, da du ikke har mulighed for at identificere, om sælgeren er den han giver sig ud for at være.

 

  • Betal aldrig før du har varen i hænderne. Så undgår du at blive snydt.

 

  • Få den originale kvittering. Det er naturligvis ikke altid muligt, men udvis sund skepsis, hvis sælger ikke kan bevise købet - især hvis varen er forholdsvis ny. Gå kvitteringen nøje efter. Det kan være en forfalskning.

 

  • Få garantibeviset. Ud over at dette er med til at sikre dig, at varen er handlet lovligt, kan du også benytte garantibeviset, hvis der skulle blive problemer med varen.

 

  • Gem en kopi af annoncen og korrespondancen mellem dig og sælger.

 

  • Er du ved at købe en cykel eller bil, så bed om stelnummeret eller registreringsnummeret og kontroller ved politiet, om bilen eller cyklen er efterlyst. Dette kan også gøres på internettet eller i Politi-appen.

 

  • Tag ingen chancer - er du i tvivl, så drop handlen.

Hent købsaftaler online

Du kan gøre meget for at sikre en god handel via nettet. Her kan du downloade købsaftaler alt efter, om du skal købe eller sælge en cykel, mobiltelefon, computerudstyr eller meget andet. 

 

Brug NemID og Mobilepay

NemID kan bruges til at bekræfte både køber og sælgers identitet på salgsplatforme.  NemID gør, at du kan være sikker på, hvem du handler med og samtidig signalerer du, at du er til at stole på. Det betyder, at du som køber med stor sikkerhed ved, at sælger er den, han/hun udgiver sig for at være og det betyder også, at siden du handler fra ved hvem sælgeren er, hvis noget skulle gå galt.

 

Mobile pay

For at kunne oprette sig på MobilePay, kræver det, at man har et dansk CPR-nummer. Det betyder, at det er umuligt for sælgeren at være anonym.